“CBR gecertificeerd” uw toekomst?

Voor veel insiders zal het geen verrassing zijn, maar of 90% van de rijscholen zich realiseert wat het voor hen zou betekenen als het CBR meer of teveel zeggenschap krijgt over de rijschoolwereld vraag ik mij af.

Sinds de ontdekking van de RIS opleiding heeft het CBR ongetwijfeld die ambitie; ze denken er echt verstand van te hebben. Ze kennen de huidige generatie vast beter als u en ik; daarom moeten de jongelui nog een papieren oproepkaart meebrengen naar het examen, een zelfreflectie uitprinten en zelfkritisch invullen en moeten ze (soms) luisteren naar een lange preek na een toets of negatief examenresultaat.

In een schriftelijke reactie op de vraag hoe het toch kan dat het CBR eigen medewerkers de door IBKI verplichte WRM bijscholingen geeft kreeg ik het volgende antwoord:

Het CBR heeft een opdracht van het ministerie om de uitvoering op het gebied van de RIS en WRM ter hand te nemen. Het CBR begrijpt dat deze situatie uitzonderlijk is gezien vanuit het perspectief van de rijscholenbranche, maar deze is verklaarbaar en legitiem conform vigerende afspraken…

Met andere woorden; het is met goedkeuring van het ministerie. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

En wat hebben we geleerd van de Kindertoeslagaffaire? Dat ministeries, ambtelijke instanties in toenemende mate niet echt goed nadenken over hun onderlinge afspraakjes en soms denken dat een ministerie meer zeggenschap heeft dan onze volksvertegenwoordigers. Toch?

Mijn advies aan bijna 90% van de rijscholen is; wordt wakker en zorg dat het CBR over drie, vier, vijf of zes jaar niet nog meer van dit soort ondoordachte zeggenschap in de schoot geworpen krijgt van andere ambtenaren.

Sluit u aan bij een van de brancheorganisaties en voorkom dat we straks allemaal ‘CBR gecertificeerd’ moeten worden, want dat begint de crisis binnen uw eigen rijschool pas echt…..

GERELATEERD

CBR Meest gelezen Onderzoek Praktijkexamen B Rijbewijs Rijscholen

Needse kandidaten vormen extra bewijs ACM!

Vier Needse leerlingen zijn volgens klokkenluider Henrie Kamps het levende bewijs hoe oneerlijk de handelspraktijken van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zijn. Alle vier zijn ze aantoonbaar benadeeld door het CBR en vormen ze een belangrijk onderdeel van extra bewijsvoering in het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt naar oneerlijke handelspraktijken van het CBR. ‘Je […]

lees meer
CBR Meest gelezen Praktijkexamen B

Tellingen bij CBR bevestigen: falende overheid!

Steekproefsgewijs worden op meerdere CBR locaties deze maand tellingen gehouden van het werkelijke aantal praktijkexamens tijdens specifieke tijdsblokken. Belangrijkste reden daarvoor is dat deze steekproeven deel moeten uitmaken in de bewijsvoering bij juridische procedures tegen het CBR. Het betreft een massaclaim voor de vele (tientallen) miljoenen waarvoor jongeren in de periode 2020, 2021 en 2022 […]

lees meer
CBR Meest gelezen Praktijkexamen B Rijbewijs Rijscholen Uit het land

‘Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV) en het CBR spelen een spelletje met de consument’

Vandaag maakt het CBR bekend dat de op 1 september ingestelde maatregel om kandidaten die twee keer zijn gezakt voor het rijbewijs te straffen met een wachttijd van 15 weken vanaf 1 december wordt versoepeld naar 10 weken. Daartoe zou het CBR hebben besloten na een interne evaluatie én gesprekken met de pas deze zomer […]

lees meer